08 юни 2018

Павел Христов: Създаваме регламент общините да управляват по-ефективно находищата на минерални води

Проект за изменение и допълнение на Закона за водите регламентира стопанисването на находищата на минерална вода, които са разположени на територията на няколко общини и области. Предложените промени днес бяха внесени в деловодството на Народното събрание от варненския депутат от ГЕРБ Павел Христов. Те ще дадат възможност да се приложи принципа на децентрализация при управлението на минералните води.
„Това е природно богатство, което трябва да стигне до хората под формата на по-добри условия за профилактични и лечебни програми, за балнеология и СПА туризъм. Ефективното управление на геотермалните води открива и възможности за отопление и питейно-битово водоснабдяване. Отчитайки приоритетите за развитие на общините, държавата вече ще може да им предостави права за ползване на находища, които се простират на територията на няколко общини и области. Това е специфичен случай, който засяга общо шест области в страната, но в най-голяма степен - Варна, Добрич и Шумен. Регламентът ще бъде полезен и за общини в Бургаска и Софийска област, както и в Област София”, обясни Павел Христов.
Инициативата за законовите промени набра скорост във Варна, където кметът Иван Портних я лансира на форум на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Представителите на бранша приветстваха идеята, която открива нови перспективи за утвърждаването на морската столица като целогодишна туристическа дестинация.
„Целта е управлението на минералните води да се оптимизира, като се обособят участъци на подземните водни ресурси в границите на съответните общини. В резултат от новия регламент общините ще използват по-пълноценно водите, но и ще могат да увеличат своите приходи при евентуално отдаване на съоръжения за експлоатация”, обясни Павел Христов. Той припомни, че България е страната с най-много минерални извори в света след Исландия, а 80 на сто от проучените са с лечебни свойства и имат температура на водата от 20 до 101 градуса по Целзий.
Народният представител изказа благодарност към всички свои колеги, които категорично застанаха зад проекта и с подписите си официално подкрепиха внасянето му за разглеждане в Народното събрание. „Представители на четири парламентарни групи вече се обединиха около законодателните изменения. Надявам се, че при гласуването в пленарната зала текстовете ще получат и одобрението на левицата”, коментира Христов.
По думите му прилагането на законодателните промени не изисква допълнителни разходи, нито пък създаването на нова административна структура от страна на държавата. „Председателят на ресорната парламентарна комисия Ивелина Василева оказа безценна експертна подкрепа при оформянето на законопроекта. Измененията в Закона за водите не налагат корекции в други закони, така че въвеждането им зависи единствено от хода на дебатите в Народното събрание. Настоящият консенсус е знак, че проектозаконът ще бъде гласуван в най-кратки срокове”, прогнозира варненският депутат.

Търсене в блога