04 декември 2013

БСП и ДПС посякоха Варна и Варненска област


БСП и ДПС посякоха предложенията на варненските депутати от ПП ГЕРБ и оставиха Варненска област без допълнително финансиране за капиталови разходи. Обсъждането на предложенията в комисиите и дебатите в пленарната зала доказаха, че проектите, за които регионът очакваше държавно рамо, не срещат подкрепа дори сред варненските народни представители от БСП и ДПС.
„За Варненска област няма и стотинка повече, освен задължителните средства за делегираните от държавата дейности, въпреки че премиерът Пламен Орешарски и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев влязоха в парламента като водачи на листи именно в морската столица. При двама министри от града – Анелия Клисарова и Данаил Папазов, бомбастичните 120 млн. лв., които бяха обещани за Варна, се оказаха спукан балон”, коментира народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов. По думите му само преди 8 месеца партиите, управляващи днес, са изтъквали като приоритети мнозинството от проектите, които сега отхвърлят. „Жалък и унизителен за варненци е аргументът на БСП, че не са предвидени средства, тъй като правителството на ГЕРБ не е отпускало държавно финансиране за Варна. Само за 2 месеца в началото на тази година обаче за морската столица бяха осигурени 10 млн. лв. от републиканския бюджет”, възрази Павел Христов.
Като безпрецедентно репресивно варненските депутати от ПП ГЕРБ определиха преждевременното прекратяване на дебатите по бюджета в пленарната зала. „С отказа си да излъчват обсъжданията по обществената телевизия, управляващите на практика скриха от хората усилията на опозицията да защити чрез бюджет 2014 реалните проекти на регионите”, категорични са варненските депутати Павел Христов, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов, Нели Петрова, Пламен Манушев.
„В бюджета няма и стотинка за новата Съдебна палата на Варна. След 4 първи копки изграждането й още не е започнало, а разрешителното за строеж изтича догодина. Междувременно магистратите обслужват гражданите в заседателна зала под земята. Строената за работническо общежитие сграда има конструктивни дефекти, а дограмата е от 60-те години на миналия век”, обяви от трибуната на пленарната зала депутатът Емил Радев.
Красимира Анастасова постави акцент върху необходимостта от изграждането на пътен възел на автомагистрала „Хемус“ при гр. Игнатиево. Този инфраструктурен обект е необходим за оптимизирането на транспортните връзки и развитието на района.  Над 150 фирми, заявили намерения да осъществяват своята дейност в землищата  на градовете Аксаково и Игнатиево, на с. Слънчево, чакат държавата да инвестира в стратегическото трасе”, категорична бе Анастасова. 
„Управляващите отхвърлиха предложението за укрепване на мост-канала над Фатрико дере. Тази „бомба със закъснител” застрашава канализацията, която обслужва над 50 000 души от “Виница”, Траката, “Евксиноград”, Св. Никола и Св. Св. Константин и Елена, като изправя Варна пред опасността от екокатастрофа”, изтъкна Николай Апостолов. Той поименно се обърна към депутатите от другите партии, за да апелира за подкрепата им.
Нели Петрова и Пламен Манушев също защитиха проектите на обща стойност 90 млн. лв., за които ГЕРБ предложи държавно финансиране. Сред обектите, за които се искат  средства от републиканския бюджет са пътят, разрушен от свлачището „Трифон Зарезан”, Дворецът на културата и спорта, чийто ремонт налага инвестиция от 5 млн. лв., рехабилитацията на Аспаруховия мост. Предложенията на варненските депутати от ПП ГЕРБ включват още 10 млн. лв. за Съдебната палата,  8 млн. лв. за най-големите болници във Варна, както и средства за образователна, здравна и пътна инфраструктура в областта. Народните представители Лиляна Павлова, Пламен Манушев, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов, Павел Христов и Нели Петрова поискаха финансирането да бъде осигурено за сметка на резерва за икономически растеж и държавност. След вчерашното заседание на бюджетната комисия той набъбна от 640 млн. лв. до 790 млн. лв., които правителството възнамерява да разпределя без ясни критерии.
Равносметката от предварително прекратените дебати и гласуването в пленарната зала показва, че приоритетите на Варна бяха порязани от варненските депутати от БСП. Борислав Гуцанов и Красимир Янков не подкрепиха Варна, като първият напусна залата непосредствено преди вота, а колегата му въобще не се включи в днешното гласуване на бюджета. Алекси Алексиев и Йорданка Колева отхвърлиха предложенията. Георги Андреев беше против всички проекти за Варна и областта, при прегласуване подкрепи единствено укрепването на мост-канала над Фатрико дере. Йордан Цонев, който оглавяваше варненската листа на ДПС, беше „против” всяко от направените предложения. Само Николай Александров от „Атака” подкрепи всички проекти, за които народните представители от ПП ГЕРБ поискаха финансиране.
„След като отказаха да заложат необходимите за Варна средства директно в бюджета, ще настояваме управляващите да търсят други механизми, за да бъдат финансирани приоритетите на Варненска област”, категорични са депутатите от ПП ГЕРБ.

Търсене в блога