01 май 2018

На съвместна среща при областния управител на Варна Стоян Пасев народни представители от ГЕРБ, кметове, общински съветници, граждани и представители на бизнеса обсъдиха възможностите за ремонт на пътищата до селата Климентово и Яребична

На съвместна среща при областния управител на Варна Стоян Пасев народни представители от ГЕРБ, кметове, общински съветници, граждани и представители на бизнеса обсъдиха възможностите за ремонт на пътищата до селата Климентово и Яребична. Срещата се състоя по инициатива на инж. Атанас Стоилов - кмет на община Аксаково, на чиято територия са двете села. 
В отговор на общественото недоволство заради състоянието на пътната мрежа общинската администрация разясни усилията, които е положила, за да се реконструират проблемните участъци, и потърси съдействие от народните представители за осигуряването на държавно финансиране.
„През 2016 г. подготвихме проект на обща стойност 5,8 млн. лв., с който кандидатствахме по Програмата за развитие на селските райони. Целта бе да се ремонтират пътят Аксаково – Игнатиево и трасетата към трите села Въглен, Климентово и Яребична, но към днешна дата шансовете да бъде спечелено финансиране са минимални. Това налага да търсим алтернативни решения за реконструкция на пътищата към трите села, които са в най-тежко състояние”, обясни инж. Стоилов. По думите му вече има резервен план за пътя до с. Въглен. „В сдружението на трите общини Аксаково, Белослав и Варна сме постигнали съгласие ремонтът на трасето, което обслужва движението на камионите към регионалното депо за отпадъци, да започне с отчисленията ни към РИОСВ за съответните дейности”, обясни инж. Стоилов. Той обаче бе категоричен, че не е по силите на общината да осигури средства за ремонта на пътищата до Климентово и Яребична. „Като се имат предвид възможностите на бюджета и размера на капиталовите разходи, вероятно ще отнеме 10 години, докато съберем необходимите средства”, заяви кметът на Аксаково. Той благодари на областния управител Стоян Пасев и на народните представители от ГЕРБ Павел Христов, Таня Петрова, Нели Петрова, Емилия Милкова и Владимир Вълев, които откликнаха на поканата му за срещата и подкрепиха желанието на хората за подобряване на инфраструктурата.
„Единственият шанс за осигуряването на целево държавно финансиране е чрез постановление на Министерски съвет. Вече сме провели редица разговори и ще продължим да търсим разбиране от страна на изпълнителната власт за обезпечаване на ремонтните работи”, коментира варненският депутат Павел Христов. Той отбеляза, че инвестицията е сериозна, тъй като изисква около 2,3 млн. лв. за реконструкцията на 2,6 км до с. Климентово и близо 1,2 млн. за преасфалтирането на трасето от 1,7 км към с. Яребична. Всички присъстващи се обединиха около позицията, че ако правителството не може да отпусне наведнъж цялата сума, ремонтите биха могли да се извършат и поетапно.
„Обновяването на инфраструктурата е безспорен приоритет на правителството, но магическа пръчка няма. Има места обаче, където нуждата от реконструкция на търпи отлагане. Надявам се, че с общи усилия ще намерим решение за преасфалтирането на тези пътни настилки, които са положени преди повече от 50 години и са в изключително лошо състояние”, коментира областният управител Стоян Пасев.
Представители на инициативния комитет в Яребична коментираха, че в селото живеят над 400 души, въпреки че официално са регистрирани 130. Все повече млади семейства избирали да се устроят в селото, но заради възможността децата им да учат във Варна предпочитали документално да останат жители на областния център. „Доскоро хората бягаха от селата, а сега сме свидетели на обратния процес – те се връщат, търсят спокойствието и чистия въздух на малките населени места. Ако посетите Яребична, ще видите как играят 30-40 деца между 2 и 8-годишна възраст. Това е богатство, което трябва да запазим, а младите хора, които идват да живеят в селото, искат да поддържат висок стандарт на живот. Имаме уверението на кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов, че много скоро в Яребична ще има и нова детска площадка”, коментира местен жител. Кметът на селото Катя Жекова отчете, че Яребична е предпочитано място и за бизнеса. „Всеки ден около 90-100 души пътуват към населеното място, където работят и проблемът с окаяното състояние на пътя се изостря”, допълни тя.
Собственици на имоти в Климентово, сред които и известният варненски зевзек Росен Марков, изтъкнаха, че лошото състояние на пътя е не само бреме за местните жители, а и пречка да се развие туристическия потенциал на селото.
Присъстващите граждани и представители на бизнеса благодариха за съпричастността на областния управител, на депутатите, на местната власт. Постигнато бе съгласие за нова съвместна среща относно инфраструктурните проблеми в общината, която да се проведе още след месец – в началото на юни.  
Павел Христов ГЕРБ

Търсене в блога