20 март 2015

ГЕРБ предлага паркирането в паркове и детски площадки да се глобява с 200 лв.

dnevnik.bg Фотограф: Анелия Николова
ГЕРБ предлага паркирането в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места да се глобява с 200 лв. Промените в закона за движение по пътищата са внесени днес от трима депутати - Пламен Манушев, Павел Христов и Цветомир Михов (ГЕРБ)  и съдържат само тази точка.

За тези нарушения се предвиждат 20 лв. глоба, като в закона е забранено само спирането върху тротоар. В мотивите си народните представители отбелязват, че "проблемът с неправилното паркиране в българските общини е изключително наболял, съществува от години и не е решен ефективно, като нарушенията са хиляди месечно".

Вносителите отбелязват, че ежедневно граждани, предимно възрастни хора, майки с деца и хора с увреждания се сблъскват с невъзможността да се придвижват безопасно по уличните тротоари, в парковете, градините и детските площадки, защото са заети от автомобили.

"Въпреки засиления контрол на всички институции и съставянето на стотици актове за нарушения на ЗДвП водачите на МПС заплащат наложените им санкции, които са много ниски, и продължават да не спазват изискванията на нормативните разпоредби и не се постига дисциплиниращия ефект на закона",смятат депутатите.

В проекта за промени е заложена възможност общините допълнително да уредят този въпрос. Досега т. нар общински паяци отстраняваха нарушителите. Но от това сериозен ефект нямаше. "Дневник" редовно получава снимки от читатели, които са заснели автомобили, паркирани в градинката на цървката "Св. Седмичисленици". Преди време там бяха поставени колчета, които да възпрепятстват нарушителите, но впоследствие някой ги премахна.

Из www.dnevnik.bg

Търсене в блога