23 март 2015

Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов ще съдейства за финансиране на археологическите разкопки в Бяла

Павел Христов ГЕРБ
Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов се ангажира да съдейства за осигуряването на финансиране за археологическите разкопки на територията на късноантичната крепост на нос Св. Атанас в Бяла. Кметът на общината Анастас Трендафилов и директорът на археологическия комплекс Деян Янчев запознаха депутата с необходимостта от 50 000 лв., които да обезпечат разкопките през предстоящия летен сезон.
„Разчитаме на подкрепа от Министерството на културата, защото раннохристиянският център на нос Св. Атанас разкрива безценното културно-историческо наследство на страната ни”, коментира Анастас Трендафилов. По думите му вече 7 години общината осигурява финансиране за разкопките, а вложената до момента сума надхвърля 1,5 млн. лв.
„Резултатите са налице”, категоричен бе Деян Янчев. Той разказа, че вече 4 години в археологическата работа се включват и бесарабски българи. „Това са студенти от Тараклийския университет в Молдова, които изучават археология и карат при нас своя стаж. Те обикновено идват през август и поне 3 седмици участват в разкопките, а разходите по престоя им се поемат от общината”, разказа Деян Янчев. Той показа на варненския народен представител една от най-впечатляващите находки от късноантичната крепост на нос Св. Атанас – настолна бронзова лампа на 1500 години. „Подобна вещ се пази единствено в музей „Метрополитън” в Ню Йорк”, разкри директорът на археологическия комплекс.
Кметът Анастас Трендафилов информира Павел Христов и за хода на аварийните работи след проливните дъждове през миналото лято. Общината разчита на финансиране чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за реконструкцията на разрушения от пороя открит канал край плажа. От ремонт се нуждае и дъждоотводната канализация около стадиона на Бяла, посочи още кметът.
Идния месец той очаква резултати по два проекта, с които общината е кандидатствала в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). „Проектите предвиждат поставянето на фитнес уреди на спортна площадка и озеленяване в двора на детската градина в Бяла”, обясни Анастас Трендафилов в разговор с депутата Павел Христов, който е и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна.

Търсене в блога