07 август 2016

Народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев и Павел Христов присъстваха на откриването на център за превенция от нефтени разливи

Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона беше официално открит във ВВМУ „Н. Вапцаров”. Министър-председателят Бойко Борисов, който бе поканен да присъства на церемонията, беше посрещнат в Морската Алма Матер от почетния караул.  С прерязване на трикольорната лента началникът на висшето училище комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров даде символичен старт на изградения комплекс заедно с министрите на околната среда и водите и на отбраната - Ивелина Василева и Николай Ненчев.
Сред официалните гости на церемонията бяха кметът на Варна Иван Портних, народните представители от ПП ГЕРБ Пламен Манушев и Павел Христов, председателят на ОбС Тодор Балабанов, районни кметове. На събитието присъстваха още генерал Константин Попов – началник на отбраната, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, Десислава Консулова – директор на Басейнова дирекция за управление на водите на Черноморския район, представители на морския бизнес. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови новооткрития център, който ще работи по интегриране на информацията за състоянието на морските води, развивайки уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтени разливи.
Проектът е на стойност 1,15 млн. евро и е финансиран от Министерството на околната среда и водите в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори по изпълнението му са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където е ситуиран центърът, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и Областна администрация – Варна.
Премиерът Бойко Борисов поздрави екипа, работил по реализацията на проекта, и даде висока оценка на изградения комплекс, като го представи като доказателство, че в логистиката страната ни е много пред другите. Министър-председателят обяви пред медиите, че Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона ще бъде представен и на европейските експерти, които ще пристигнат във Варна за енергийна конференция на 5 и 6 септември.
Ивелина Василева коментира, че с изградената система ще се подпомогнат не само оперативните действия, но и научната работа. „Изграден е уникален  център, в който се обединява цялата налична информация на ресорните институции”, заяви министърът и информира, че предстои МОСВ да стартира друг голям проект – за картиране и проучване на защитени зони в Черно море, в който ще се използват резултатите от работата на открития днес център.
Основната цел на проекта е създаването на система за добиване, обработване и анализ на различни видове информация, за да се повиши ефективността при управлението на българските крайбрежни зони.

Търсене в блога