07 септември 2010

Седем министри и председателката на 41 Народно събрание посетиха „Летния университет на МГЕРБ”, проведен в Гранд хотел Варна и с домакин варненската младежка организация


Третият летен университет на МГЕРБ премина под мотото „Устойчивото развитие през погледа на младите” и се проведе от 3 до 6 септември в Гранд хотел Варна. С поздравителни адреси и встъпителни речи началото дадоха вицепремиерът Цветан Цветанов, Богдан Мирчев – представител на ф-я „Ханс Зайдел” за България, Павел Димитров – народен представител и областен ръководител на партията във Варна и Моника Панайотова – председател на МГЕРБ и народен представител. Гостите на университета бяха посрещани от младежката организация във Варна, домакин на събитието. „За втора поредна година го организираме във Варна. Миналата година се получи много добре и всички бяха доволни. Тази година се надявам да надскочим успеха от предния университет като оформим добри идеи за устойчиво развитие ”, сподели в разговор с част от участниците и Павел Христов, координатор на МГЕРБ – Варна и председател на социалната комисия във Варненския общински съвет.
Младежкият семинар бе посетен от изключително голям брой представители на властта, които не само уважиха младежите с присъствието си, а и изнесоха редица лекции и се включиха наравно с тях в ролевите игри. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателката на 41 НС Цецка Цачева демонстрираха завидни екипни качества, докато участваха в работата по групи в рамките на първия панел „Презентационни умения” с модератори Любомир Дреков от НИС на МГЕРБ и Павел Христов. Депутатката Ирен Соколова представи пътищата за постигане на екипност от теория към практика.

В рамките на втория панел „Европа 2020”  вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи пред аудиторията какви възможности за структурни промени се очертават в състоянието на криза и в условията на ограничен бюджет. Министърът на образованието Сергей Игнатов от своя страна представи пред младежите как образованието участва като основен компонент в постигането на интелигентен растеж. Обсъдена бе и темата с новия закон за висшето образование, за който голяма част от предложенията дойдоха от кампанията „СОС – Спаси образованието сега”, реализирана от МГЕРБ. Панелът приключи на чаша вино и приятелски разговор с Цецка Цачева – председател на 41 НС, в разговора се включи и Томислав Дончев, министър по еврофондовете, който сподели с младежите какви качества трябва да притежава един политик.
В неделя модераторите Таня Цветкова, парламентарен секретар на МИЕТ и Павел Анастасов, парламентарен секретар на МРРБ откриха третия панел „Устойчивото развитие на България – Бъдещето на младите”.  Министърът на икономиката Трайчо Трайков обсъди с младите какви именно са елементите на устойчивото развитие и какви са перспективите за постигането му. Темата не би могла да се разгледа без паралелно да се обсъди и стратегията „Европа 2020”. Тази задача имаше министърът на външните работи Николай Младенов, който се концентрира и върху темата „България 2020”. Денят продължи с панела „Млади предприемачи”, в чийто рамки Доброслав Димитров и Владислав Димитров, народни представители в 41 НС и членове на НИС на Предприемачи ГЕРБ, навлязоха с участниците в обсъждане на кризата и дали тя е възможност или препятствие. Темата приключи с работа по групи и презентация на възможни бизнес начинания от младежи.   
Последният пети панел от летния университет бе „Икономическата криза и Европа 2020”, с модератори Христо Гаджев и Калин Захариев, и двамата от НИС на МГЕРБ. В рамките на панела депутатите от Европейския парламент Владимир Уручев и Илияна Иванова представиха основните предизвикателства пред ЕС, а именно постигането на нисковъглеродна икономика, на висока заетост и младите като ресурс. 
В неразделна част от младежките семинари са се превърнали и обученията в медийна култура и общуване с медиите. Лекциите и практическите симулации се проведоха под експертното ръководство на Севдалина Арнаудова, ръководител на пресцентъра на ПП ГЕРБ и Никола Николов, също от партийния пресцентър. Финал на панела постави проф. Ханс – Петер Нидермайер, директор на отдел „Стипендии” към фондация „Ханс Зайдел”, с вечерна реч на тема „Медиите и глобализацията на езика”, а по време на вечерята проф. Николай Андреев организира практическо обучение по протокол и етикет. Проф. Н.Андреев е председател на Старейшини ГЕРБ и дипломат.
Заключителната част на семинара бе на 6 Септември, когато младежите проведоха гражданска инициатива в центъра на гр. Варна. Те раздадоха картичка, разкриваща кои са били младите преди и сега и как тяхното обединение е допринасяло за успеха на България. Паралелно с инициативата се проведе и съвместно заседание на Националния изпълнителен съвет и на Националния координационен съвет на МГЕРБ.
Един от основните приоритети на политическа партия ГЕРБ, както и на младежката организация, винаги е бил инвестирането в кадри и развитието на младите експерти в организацията. Поредиците от политически академии, летни и зимни университети, международните обучения и делегации се превърнаха в инструмент за постигане на този приоритет, а като основен индикатор за успеха му може да се приеме избора на представители от младежката организация за председатели на важни комисии в 41-то Народно събрание, за членове на националното и областните партийни ръководства, за председатели на комисии в общинските съвети и т.н.

Още снимки от Летния университет можете да намерите тук и тук.

Търсене в блога