29 април 2014

Павел Христов: Кметът Иван Портних и екипът му реанимираха европейските проекти във Варна

Павел Христов ГЕРБ
Известно е, че с вашите колеги, народни представители от ПП ГЕРБ много често се срещате с жителите на Варненска област. Кои са основните проблеми, които споделят с вас?
Основните проблеми, които коментираме по време на тези срещи са свързани със социалната несправедливост, която присъства в ежедневието на хората, растящата безработица, липсата на перспектива и надежда в живота им. Генералният проблем е липсващата подкрепа за малкия бизнес, липсата на работни места и увеличаващата се безработица. В крайна сметка, когато човек няма доходи проблемите се трупат и той няма механизъм, с който да ги решава.
По време на управлението на ГЕРБ вие също редовно провеждахте срещи с жители на Варна и областта. Има ли нови проблеми, които са се появили при правителството на Пламен Орешарски?
Ако трябва да направим паралел между управлението на ГЕРБ и сегашното, разликите са очевадни. Въпреки трудните условия, при които управлявахме и ние и сегашното правителство, при управлението на ГЕРБ усилията бяха насочени за решаване проблемите на хората, повишаване на доходите им, създаване на реални икономически инструменти, които да функционират и да носят добавена икономическа стойност. ГЕРБ проведе изключително активна работа по европейските проекти, ние започнахме почти от нулата и стигнахме висок процент на усвояемост и разплащане. Това, което ми прави впечатление с днешна дата е, че голяма част от мерките за временна заетост реално не съществуват. В някои общини ние сме имали 500-600 човека, които са били в обхвата на тези мерки, сега са 5-10 човека. Отделно визирайки и очакването, че тази година ще бъде изцяло нулева по изплащането на европейските програми, мисля че проблемите ще се задълбочават. Това което прави правителството на Орешарски са популистки ходове и „реформи”, но това не са мерки,  които носят реални резултати. Високата безработица продължава да е факт, липсата на разплащане по европейските програми също и прогнозирам, че в скоро време ще станем свидетели на спрени оперативни програми.
Как протича подготовката на структурите на ГЕРБ във Варненска област за предстоящите евроизбори?
Подготовката приключи, вече сме във фаза на активна предизборна работа. Констатирам, че структурите са в добра кондиция. Ние постоянно имаме добра комуникация с тях, не само по време на избори. Готовността е добра, всичките ни комисии са окомплектовани, знаете и че през уикенда открихме предизборната си кампания. От Варна присъстваха над 700 човека, което е ясен показател, че интересът сред хората е голям. Смятам, че организацията ни ще направи всичко възможно, за да проведем успешна кампания и да постигнем победа на предстоящите евроизбори.
Каква кампания ще водите и според вас каква кампания ще проведат вашите политически опоненти?
Ние традиционно залагаме на позитивна кампания. Няма да се отклоняваме от посланията, които касаят европейските институции. Естествено смятам, че посланията ще бъдат пречупени през местните реалности и проблеми. Принципите, които ще съблюдаваме са: лични срещи с хората, разговори, дискусии. Няма да водим помпозна кампания, няма да водим плакатни и медийни войни с нашите опоненти. За жалост от тях, както и друг път се е случвало очаквам провокации и черен пиар.
Какво е мнението ви за реализацията на европейски проекти във Варна?
Това, което се случва днес във Варна е плод на много усилия, които бяха положени от кмета на града Иван Портних и екипа му. Знаете, че преди да стана народен представител бях общински съветник и съм бил свидетел как се работеше по европейските програми преди частичния кметски вот. Знам какви усилия ни е струвало тези проекти да се случват. В последните месеци, откакто Иван Портних ръководи общинската администрация сме свидели на изключителна активизация и мобилизация по отношение на европейските проекти. Виждаме каква усилена работа се извършва по големите проекти, в които Варна участва – проекта за Интегриран градски транспорт, проекта за обновяване на централната част на града, програмите по околна среда. Някои от проектите бяха реанимирани и започнати от нулата, давам пример с тролейбусите, които очакваме да пристигнат във Варна. Моята оценка за работата на Иван Портних и екипа му е изключително висока и резултатите в най-скоро ще бъдат видими за варненци.
въпросите зададе Иво Югов
briz15.com

Търсене в блога