28 юли 2014

Павел Христов: Пораженията от управлението на кабинета „Орешарски“ са много сериозни и трябва да се вземат спешни мерки

Павел Христов ГЕРБ
Снимка от http://varna.topnovini.bg
В момента държавата прилича на болен човек, чието лечение ще излезе прекалено скъпо. За съжаление, една от най-болните системи в организма й е именно системата на здравеопазването. Така народният представител и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов коментира на пресконференция в морската столица необходимата актуализация на държавния бюджет и реалното финансово състояние, в което настоящото уплавление оставя държавата. На пресконференцията присъстваха още народните представители от ПП ГЕРБ Пламен Манушев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова.
„Година и два месеца агония са към своя край. Въпреки оптимизмът, който буди приетата оставка, ситуацията е доста притеснителна. Пораженията са много сериозни и трябва да се вземат спешни мерки”, допълни Христов. Той подкрепи думите си с цифри, визирайки, че очакваните дупки в бюджета са много сериозни. „Неизпълнението на данъчните приходи се очертава между 700 и 900 млн. лв.”, подчерта депутатът, като изтъкна, че за стабилизиране на здравната система са необходими между 230 и 330 млн. лв. Според него и при най-консервативната оценка минималният допълнителен дефицит, който ще се наложи от управлението на оперативните програми, е в размер на 500 млн. лв. „Толкова са нужни, за да продължи изпълнението на европроектите. Всичко това прави общото влошаване на дефицита 3,92% след актуализацията, ако тя бъде приета в мерките, в които са реалните показатели”, коментира Христов.
Той разясни, че за да се постигне стабилност на държавата, е необходим нов лимит на дълг и реално теглене на такъв в размер на 1,72 млрд. лв. „Необходим е нов лимит за дълг и реално теглене на такъв в размер на най-малко 500 млн. лв. за плащания по верифицирани разходи на бенефициентите по оперативни програми”, допълни депутатът. Още минимум 1,5 млрд. лв. пък са необходими за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете. „Като прибавим към всички тези суми и лимитът на дълга от 4,4 млрд. лв. по настоящия Закон за държавния бюджет, излиза, че общият дълг за 2014 г. надхвърля 9 млрд. лв. Това са 11,56% от БВП”, обобщи народният представител. Колегата му Красимира Анастасова го подкрепи с аргумента, че бюджетите на държавата и НЗОК са като скачени съдове и актуализацията на единия е невъзможна без тази на другия. Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна контрира финансовият министър, който по-рано коментира, че фискалният резерв е 8 млрд. лв. „Това е една манипулативна цифра, тъй като 3 млрд. лева от тези 8 млрд. лева са от дълга, който бе изтеглен преди около две седмици. 1,2 млрд. лева, прокламирани от министъра на финансите, са всъщност депозирани в една банка, за да й осигурят ликвидност”, уточни Анастасова.
Относно предстоящата кампания за парламентарните избори Павел Христов заяви, че „ГЕРБ иска кампания с феърплей, а не с компромати и костинбродски завери”. „Основните опоненти са ясни – сегашните управляващи. Ние ще защитаваме политики, чрез които да поправим щетите от тяхното управление”, заключи Христов.

Търсене в блога