29 март 2016

Без политическа стабилност няма сигурност

Павел Христов ГЕРБ
Бежанската криза и терористичните нападения изправиха Европа пред огромни предизвикателствата. Залогът е сигурността, а тя е невъзможна без политическа стабилност, заяви народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов. Той се срещна с жители на варненския район „Владислав Варненчик” по покана на ръководителя на районната партийна организация Николай Костадинов, който е и кмет на Владиславово.
По думите на депутата правителството и лично министър-председателят Бойко Борисов полагат максимални усилия, за да гарантират стабилност в държавата. Повече от всякога трябва да превъзмогнем противопоставянето и конфронтациите, категоричен бе Христов.
Хората споделиха с него вижданията си относно промените в Изборния кодекс, като надделя мнението, че задължителното гласуване е важен фактор за постигането на висока избирателна активност.
Акцент в разговора бяха и законодателните промени, свързани с електронното управление. „През изминалата седмица парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, на която съм член, прие на първо четене законопроекта за електронно управление. Той се основава на сериозни анализи и ми дава надежда, че в България електронното правителство не е химера”, коментира Павел Христов. Той изтъкна необходимостта от въвеждане на електронно управление чрез единна и централизирана структура. „За да се оптимизират процесите, за да се гарантира пълноценен достъп на хората до широк спектър от електронни услуги, трябва да се създаде възможност отделните административни звена да обслужват не само вътрешните си нужди, а да работят в координация с останалите”, мотивира се Павел Христов. Той бе категоричен, че със създаването на нова държавна агенция и държавно предприятие, които да развиват електронното управление, на практика ще се спестят и разходи, тъй като ще се избегне дублирането и чисто технологичната несъвместимост на системите на различните администрации. „Отчетено бе, че за 15 години са изхарчени близо 3 млрд. лв. за електронно управление. Като добавим и непреките разходи, вероятно сумата набъбва няколкократно, а резултатите далеч не са удовлетворяващи”, допълни народният представител. „Новите разчети сочат, че реформите в тази сфера ще гарантират преки ползи чрез икономии от поне 1 млрд. лв. на годишна база. По силата на новия закон в рамките на 6 месеца ще се извърши и одит на всички административни структури, за да се анализира с какви системи и ресурси разполага държавата”, поясни Павел Христов.

Търсене в блога