22 март 2016

Народният представител от ГЕРБ Павел Христов обсъди промените в Изборния кодекс на среща с граждани във варненския район „Приморски”

Павел Христов ГЕРБ
Народното събрание работи активно по регламент за електронно дистанционно гласуване, както и по окончателното приемане на закона за електронната идентификация, който отключва реални политики за развитие на електронното правителство в България. Това информира народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов на среща с граждани във варненския район „Приморски”. Той отчете с удовлетворение, че темите, свързани с електронно управление, електронно гласуване, електронна идентификация, реално са в дневния ред на държавата и в частност на парламента. „Тези регламенти са важни за всеки един от нас – за гражданите и бизнеса, тъй като ще облекчат достъпа до административни услуги. Разбира се, не липсват спорни въпроси като служебното уведомяване например, но е изключително важно, че законовите текстове не са обвързани с конкретно техническо решение. Убеден съм, че това е правилният подход, защото динамиката в сферата на технологиите е много голяма  и не съществуват гаранции, че след две години няма да има нови, по-ефективни механизми”, разясни Павел Христов.
По повод електронното гласуване, което получи широка подкрепа и на състоялия се референдум, народният представител обясни, че новият Изборен кодекс предвижда през 2018 г. електронният вот да бъде експериментално въведен в 20 секции.  „Това е реален шанс да увеличим избирателната активност и в резултат от това да намалим негативното въздействие на манипулираните, купени или контролирани гласове”, смята Христов. В отговор на въпросите на граждани той изрази мнението, че стимулите биха били по-ефективни от санкциите в контекста на дискусията относно евентуалното въвеждане на задължително гласуване. „Според мен санкциите ще генерират напрежение и наказателен вот”, коментира варненският депутат. „Дебатирайки казуса трябва да сме наясно, че все пак задължителният вот не е панацея. Това показва и опитът на Гърция, където гласуват 52% от избирателите”, допълни Павел Христов. В качеството си на административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна той изтъкна, че областната организация е в отлична кондиция за предстоящите президентски избори, като кандидатите на партията ще бъдат обявени през май-юни.
Акцент в разговора с хората бяха и дискусиите по повод нормативни промени, касаещи таксиметровия бранш. Народният представител съобщи, че по новия закон за местни данъци и такси всеки един таксиметров автомобил ще дължи патентен данък на общината в размер от 400 до 1000 лв. съгласно решение, което вземе Общинския съвет. „Това са средства, които ще постъпват в местната, а не в държавната хазна, т.е. ще носят приходи на общините”, уточни Павел Христов.

Търсене в блога