25 април 2016

С промените в Изборния кодекс се създават условия за по-голяма представителност на гражданите

Павел Христов ГЕРБ
За приемането на промените в Изборния кодекс в парламента и въвеждането на задължителното гласуване, Радио „Фокус” – Варна разговаря с Павел Христов, народен представител от ПП ГЕРБ.

Фокус: Г-н Христов, какви ще са конкретните практически промени след приемането на промените в Изборния кодекс?
Павел Христов: Изборният кодекс е комплексен закон. По него има доста предложения. Част от тях вече бяха гласувани в рамките на изминалите пленарни дни, а другите предстои да бъдат гласувани тази седмица. Целта е след приемането на промените да се създадат условия за по-добра организация, особено в големите градове, където винаги по време на избори има струпване на хора, проблеми с броенето на бюлетините и предаването на книжата. За да бъде облекчен този процес, се създава възможност в градове като София, Пловдив и Варна, където най-често има проблеми, да бъдат разкривани допълнителен брой комисии. Така би се облекчила работата на най-натоварените. Друга важна промяна, която вече бе гласувана, е разкриването на секционни комисии в чужбина. Предвижда се такива да се разкриват единствено в дипломатическите представителства на Република България, тъй като това ще създаде условия за равенство при провеждане на вота за българите, живеещи на територията на страната, както и за тези в чужбина.
Фокус: Как ще отговорите на твърденията, че след промените в кодекса, българските граждани в страната и тези в чужбина не са поставени пред равни условия?
Павел Христов: В дипломатическите ни мисии важи българското законодателство за разлика от всички останали територии в чужбина. В момента, ако бъде открита една секция в друга държава извън територията на България, примерно в магазин, в офис или в някакво друго помещение, там не важат българските закони, нито има тайна на вота. Така че реално, прехвърляйки секции само в дипломатическите мисии, ние изравняваме условията, при които се провеждат изборите и се спазват всички изисквания на Изборния кодекс.
Фокус: Ще има ли печеливши и губещи партии след въвеждането на 
задължителния вот?
Павел Христов: Задължителният вот от една страна беше въпрос, зад който се подписаха страшно много български граждани да влезе на последния референдум. Това е нещо, което в пленарна зала не се случи - този въпрос не беше подкрепен и отпадна, но ние сме последователни в действията си и като част от хората, които активно събираха подписи за този референдум. Отстоявахме да се създадат условия за задължително упражняване правото на глас на всеки български гражданин. За целта предвиждаме неутрална процедура, т.е. нито ще има стимули, нито ще има санкции, но въпреки това се създава възможност до бъде изразен вот, който да не подкрепя нито една от партиите. Ще има и такава опция в бюлетината, съгласно която всеки избирател ще може да посочи, че не подкрепя нито една от партиите. Ако един избирател два пъти не отиде да гласува последователно, то той ще отпада от избирателните списъци. По този начин ще проведем и форма на активна регистрация и ще стане ясно кои са реалните избиратели по списъците. Естествено, после всеки един гражданин ще има възможност да заяви своето желание да бъде възстановен в избирателния списък. Така че за губещи и печеливши е трудно да се 
говори - по-скоро се създават благоприятни условия за по-сериозна представителност на гражданите и за по-висока избирателна активност, за да има още по-добра легитимност всяко едно провеждане на избори.
Петко ПЕТКОВ

Търсене в блога