08 ноември 2016

Народните представители от ГЕРБ Нели Петрова и Павел Христов присъстваха на откриването на подстанция „Добруджа”

Варненските народни представители от ПП ГЕРБ Нели Петрова и Павел Христов бяха сред гостите на церемонията, с която министърът на енергетиката Теменужка Петкова официално откри реконструираната подстанция „Добруджа” в Суворово. На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет в Суворово Данаил Йорданов, кметът на Девня Свилен Шитов, както и много представители на бизнеса в региона.
„Подстанцията на „Електроенергийния системен оператор” ЕАД е основен и възлов обект за цяла Североизточна България . Модернизацията на съоръжението ще допринесе за подобряване сигурността на електроенергийните доставки за градовете Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Разград”, коментира министър Петкова и уточни, че инвестицията е в размер на близо 10 млн. лв.
Пред представители на медиите тя информира, че е извършена проверка, която показва, че трите електроразпределителни дружества са предприели необходимите действия и са готови за есенно-зимния период. „Остава и природата да бъде по-благосклонна”, отчете министърът. Петкова изтъкна, че със съвместните усилия на експерти от министерствата на енергетиката, на земеделието и на регионалното развитие са направени промени в наредбата за сервитута на енергийните обекти. „Това даде възможност и на трите електроразпределителни дружества и на Електроенергийния системен оператор да предприемат необходимите действия, за да се минимизира рискът от падане на дървета и късане на електропроводи, което беше основен проблем през март 2015 г.“, обясни още енергийният министър.
По повод арбитражното решение за „Белене“, Петкова припомни, бяха договорени добри условия с важно значение за икономиката на страната ни. „Ако Националната електрическа компания плати до 15 декември своето задължение по арбитражното решение, „Атомстройекспорт“ се отказва от всички лихви в техния пълен размер от 14 юни 2016 г. до датата на плащане. Това са онези лихви, които са в размер на 167 000 евро на ден”, припомни Петкова. По думите й по този начин се пестят приблизително 41 млн. лв., а вследствие на приетите искания за корекции от страна на България, лихвите се намаляват с още приблизително 45 млн. лв. Според енергийния министър важна част от решението е и споразумението с  Министерството на финансите, в което  „Атомстройекспорт“, декларира, че се отказва от всякакви инвестиционни спорове срещу българската държава. Теменужка Петкова обяви, че дължимата сума ще бъде платена до 15 декември. „Очакваме нотификацията от страна на Европейската комисия. Имаме тяхното уверение, че това ще се случи в максимално кратки срокове“, подчерта министърът и посочи, че две компании вече са заявили инвеститорски интерес към реакторите.

Търсене в блога