03 ноември 2016

Павел Христов, народен представител от ГЕРБ: С подкрепата на правителството Варна си върна 8,5 млн. лв. за „Аспарухово”

С подкрепата на правителството на Бойко Борисов Варна си върна 8,5 млн. лв. за възстановяване на „Аспарухово” след бедствието през 2014 г. Тогавашният кабинет на Пламен Орешарски така и не осигури финансиране за възстановяването на квартала.  Така народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов, коментира решението на Министерския съвет, с което вчера бяха одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на ведомства и общини, в това число и 8,5 млн. лв. за преодоляване на последствията от наводнението във варненския квартал „Аспарухово”.
„Предприетите мащабни дейности за справяне с пораженията от наводнението бяха финансирани изцяло от общинския бюджет, въпреки че необходимата документацията беше внесена в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Правителството на БСП и ДПС не осигури и стотинка за Аспарухово. Сега с решение на кабинета на премиера Бойко Борисов вложените 8,5 млн. лв. ще бъдат възстановени на Варна”, обясни Павел Христов. Той бе категоричен, че с тези средства ще продължи облагородяването на градската среда. 
„Така отделно от 10-те милиона по фонд „Солидарност”, осигурени за ремонта и обезопасяването на деретата и водопроводите, още 8,5 млн. лв. ще бъдат вложени в благоустрояване”, изтъкна варненският депутат.
Той припомни, че в рамките на последните около 3 години  във Варна са били инвестирани към 300 млн. лв. за ремонт на улици и булеварди, за детски градини и площадки, за ремонт на градския център, за възраждане на паметниците на културата, за пречиствателни съоръжения и  обновяване на обществения транспорт.
„Голяма част от тези инвестиции са направени с подкрепата на правителството, която има и съществен финансов израз. На практика средствата, които Варна е получила от държавата за целия период на прехода, са десетократно по-малко от отпуснатите през последните две години”, отчете Павел Христов. Той подчерта и ролята на европейската солидарност за обновяването на града. „Кметът Иван Портних успя да наложи нови темпове на работа и да реализира редица европроекти, резултатите от които са осезаеми за всички жители и гости на града. Като варненски народен представител се радвам, че община Варна бе и една от първите в страната, които представиха и успешно защитиха проекти по новата Оперативна програма „Региони в растеж”. Това гарантира инвестиции, които възлизат на милиони левове, за морската столица”, заяви още Христов.

Търсене в блога