13 септември 2017

Председателството на Съвета на ЕС е възможност България да затвърди позицията си на диалогична, отговорна и предвидима държава по отношение на външната си политика

Председателството на Съвета на ЕС е възможност България да затвърди позицията си на диалогична, отговорна и предвидима държава по отношение на външната си политика. Това коментира на среща с жители на варненския район „Приморски” народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов. По думите му правителството и лично премиерът Бойко Борисов се ползват с авторитета на надежден партньор в ЕС. „В резултат от това България се наложи като мост на диалога на Балканите. Предвид спецификата на региона и текущата международна обстановка председателството на Съвета на ЕС открива перспективи страната ни да утвърди ролята си на балансьор на Балканите и на стратегически партньор в Евросъюза”, допълни варненският депутат.
В рамките на срещата с граждани, която се проведе по инициатива на районната организация на ПП ГЕРБ – Приморски, той опроверга обвиненията на опозицията, че чрез „брюкселски базирано” председателство отстъпваме от националните принципи. „Спекулациите, че абдикираме от този безспорен приоритет на страната ни, бяха категорично отхвърлени и от ресорния министър Лиляна Павлова, която в отговор на мое питане още в първия ден от новата парламентарна сесия представи мащабен календар от събития. В действителност част от тях ще се проведат в Брюксел и Люксембург, но тази практика е утвърдената през последните 15 години с цел да се намалят разходите по организирането на мероприятията. За сравнение, естонското председателство, предшестващо нашето, има доста по-скромен календар със събития от българския”, обясни Павел Христов.
Той допълни, че в рамките на 6-месечното ротационно председателство на Съвета на ЕС у нас ще бъдат проведени общо 237 заседания. От тях 32 са на най-високо ниво (министър-председатели и министри), а 6 ще са срещите с парламентарен харектер. „Голяма част от мероприятията са съобразени с регионалната специфика и ще се провеждат в различни областни центрове. Във Варна конкретно ще има 4 изключително важни заседания, обхващащи ресори като туризъм, образование, енергетика, черноморско икономическо сътрудничество. Тези теми са част от дневния ред на държавата и съвпадат с приоритетите на града и региона”, отчете народният представител. Той увери, че правителството ще изпълни амбициозните цели, които си е поставило с програмата за председателството и информира, че вече са набелязани много от приоритетите като кохезионната политика, бъдещето на монетарния съюз и др., но те ще бъдат окончателно формулирани през декември.
„Вярвам, че разумът ще надделее над агресивния тон на опозицията, която вече обяви, че подкрепя европредседателството. То е приоритет, който изисква консенсус, а не преднамерена конфронтация”, заключи Павел Христов.
На срещата с него бяха коментирани теми, свързани с обновяването на инфраструктурата, толерантността на пътя, както и летния туристически сезон. Сред присъстващите бяха кметът на район „Приморски” Петя Проданова и общинските съветници от ГЕРБ Калин Калевски и Борислав Нанков.

Търсене в блога