30 май 2016

Народните представители от ГЕРБ Мария Белова и Павел Христов: Нови законови промени ще гарантират качеството на сиренето

Всеки български производител на сирене е длъжен да посочва дали продукцията му е от мляко, или от заготовки с палмово масло. Това заяви по време на среща с млекопроизводители в община Ветрино народният представител от ПП ГЕРБ Мария Белова. Срещата, на която присъства кметът на общината д-р Димитър Димитров, бе организирана със съдействието на народния представител от ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов.
Преди дни млекопроизводители от Варненско обсъдиха проблемите в сектора с Христов и изразиха опасенията си, че има картелно споразумение между мандрите. Тогава те настояха държавата да им окаже съдействие за решаването на проблема. Депутатът изпълни обещанието си да постави въпросите им пред представители на Министерството на земеделието и им съдейства за среща с експерт.
Мария Белова разясни на животновъдите, че миналата седмица НС е приело на второ четене промени в Закона за оценка на риска по хранителната верига. „Още през юни ще заработи Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Той ще бъде на пряко подчинение на министър-председателя и ще контролира, както Министерството на земеделието, така и Агенцията по храните. Центърът ще контролира какви суровини се влагат във всеки един млечен продукт – така когато, си купуваме сирене, от етикета ще разбираме истинско българско саламурено сирене ли ядем, или такова от заготовки от Полша и Румъния, в което има палмово масло“, коментира Белова.
Сирената, произведени от 100 % българско краве, овче или козе мляко, ще бъдат позиционирани на отделно място от останалите в магазинната мрежа. Те ще се разположени на отделен рафт от сирената, в които са вложени 75 % българска суровина, но има и 25 % суровини от страни-членки на ЕС или други държави.
„С тази наредба се въвежда механизъм, чрез който държавните органи индиректно ще стимулират преработвателните предприятия да изкупуват българска продукция“, категорична бе Белова.
Колегата й Павел Христов изрази надежда, че новото изискване ще заработи ефективно. „Оптимист съм, че тази мярка ще заработи. И когато клиентът види на етикета, че купува истинско саламурено сирене от 100 % българско мляко, дори и да се предлага на по-висока цена, ще предпочете качественият продукт“, коментира народният представител. И акцентира, че новосъздаденият център ще е на пряко подчинение на министър-председателя.
„Субсидиите, които се правят в сектор „Земеделие“, както и в другите сектори, няма откъде да дойдат, ако не са плащанията от ЕС за конкретни политики. Видяхте в какво състояние бе държавата ни преди години. Колкото и да е трудно, малко по-малко вървим напред и България става все по-приятно място за живот“, категоричен бе Христов.
Хората алармираха, че критериите за хигиена в мандрите, които ЕС поставя за страната ни, са изключително високи!
По време на срещата във Ветрино Мария Белова огласи статистиката на Европейската комисия по земеделие и храни за 2015 г., според която в момента в ЕС има 70 % свръхпроизводство на мляко: „7 % е спадът на цените на млякото в ЕС и 3 на сто – в България. През 2016 г. в България е отчетен още 2 % допълнителен спад на цената на млякото, а в ЕС – още 3 на сто . Това, което правителството в лицето на Министерството на земеделието и храните, е предприело, е максимумът!“.
Белова припомни, че преди няколко месеца у нас са отпуснати 10 210 000 млн. лв. национално доплащане на литър мляко. Тя акцентира, че през новия програмен период сектор „Животновъдство“ е приоритет и е с най-високо рамкиране. „С това се цели да се модернизират родните животновъдни ферми. По директните плащания тази година субсидиите, които получихте вие на глава животно, са значително по-високи от предходни години. Тенденцията е те да бъдат увеличавани за животни под селекционен контрол“, обърна се към млекопроизводителите Белова. Според нея на законодателно ниво са предприети всички мерки, за да преодолее страната ни кризата с млякото.

Търсене в блога