31 май 2016

Народният представител от ГЕРБ Павел Христов се срещна с кметовете на населени места в община Аксаково

Европроектите в сферата на образованието и мерките срещу битовата престъпност и инцидентите по пътищата бяха във фокуса на провелата се в Аксаково среща с кметовете на населените места в общината. В нея взе участие и народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов. Преди около месец и половина той обсъди с кметовете редица актуални теми, свързани с развитието на инфраструктурата, на възможностите за финансиране на проекти в сферата на образованието, спорта и социалните дейности. Днес варненският депутат разясни в отговор на поставените въпроси възможностите на средищните училища да кандидатстват по европрограми.
По повод проблемите със строителните измами на възрастни хора по селата в срещата участваха и директорът на Областната дирекция на МВР-Варна ст. комисар Даниел Пашов, началникът на отдел „Охранителна полиция” Никола Панчев и началникът на РУП Аксаково Милен Великов.
Кметовете на населените места на територията на община Аксаково споделиха трудностите, свързани с групи строителни работници, които подвеждат възрастните хора с обещания за ремонтни дейности на символични цени, а впоследствие искат солидни суми въз основа на сключени договори. „С мотива за непредвидени, но належащи реконструкции, от уговорката за смяна на няколко керемиди се стига до цялостно препокриване на покрива. Така, докато потърпевшите се усетят, разходите им набъбват няколко пъти”, обясниха схемата кметовете. Обсъдени бяха превантивните мерки, чрез които при добре координирани действия между кметове и полицията да се предотвратяват измамите, преди да се стигне до обвързващите договорни отношение между възрастните хора и злонамерените строители. Отчетено бе, че мошениците оказват психологическо въздействие върху своите жертви по модела на телефонните измами, които продължават, въпреки широката медийна разгласа на проблема.
От началото на годината в община Аксаково са регистирани 3 случая с участието на различни групи за строителни ремонти, но по сходна схема. Две от проверките вече са приключили и преписките са предадени на прокуратурата, а сигнал за третата измама е получен в края на миналата седмица.
В рамките на срещата, в която взе участие и Румен Илиев, шеф на Областно пътно управление – Варна, бяха набелязани и конкретни мерки за безопасно движение по пътищата, в това число поставяне на мантинели, шумова маркировка и хоризонтални ограничители на кръстовищата, където има концентрация на катастрофи. Като ключов фактор за инцидентите по пътищата бе посочена несъобразената скорост на водачите. Голяма част от регистрираните пътнотранспортни произшествия са в резултат от удар в дърво или в мантинела на самокатастрофирали шофьори, стана ясно по време на срещата.
Кметът на общината инж. Атанас Стоилов информира, че вече се работи по проект за монтиране на камери на всички входове и изходи на Аксаково.

Търсене в блога