16 май 2016

Народни представители от ГЕРБ подкрепиха развитието на културните институции във Варна

Павел Христов ГЕРБ
Народните представители от ПП ГЕРБ потвърдиха ангажимента си за развитието на културните институции във Варна. Те заявиха подкрепата си на състоялата се в Театрално-музикалния продуцентски център среща с министъра на културата Вежди Рашидов.
Министър Рашидов и варненските депутати бяха посрещнати в обновената сграда на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” от директора на ТМПЦ Даниела Димова, която е и общински съветник от ГЕРБ и председател на постоянната комисия по култура във варненския местен парламент.
„Реформата е като жив организъм, а не еднократен акт”, изтъкна министърът и уточни, че с осигуряването на отделно финансиране за Операта и Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна е била поправена една несправедливост. „Предприетата промяна вече дава възможност за предоставянето на повече средства – варненската опера ще получава по 6 лв. на билет, а театърът - по 2,5 лв. на билет”, обясни Вежди Рашидов. В разговор с Даниела Димова той обсъди и визията за предстоящата реконструкция на театралната сцена „Филиал“ чрез проект по оперативна програма „Региони в растеж“.
Заедно с народните представители министърът посети и Националното училище по изкуства „Добри Христов" в морската столица.
Само преди месец в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по първото одобрено проектно предложение по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Той е за реконструкция и модернизация на варненското училище. Проектът на стойност над 3,6 млн. лв. ще се реализира в рамките на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с бенефициент Министерство на културата.
След топлото посрещане в училището министърът разгледа и центъра на Варна, където от години зее т.нар. Дупка. На мястото присъства и собственикът на имота – бизнесменът Георги Гергов. Вежди Рашидов посочи, че заедно с кмета на града Иван Портних предстоят разговори за разрешаване на дългогодишния проблем. В присъствието на народния представител от ГЕРБ Павел Христов министърът увери, че „с общите усилия на общината и институциите центърът на Варна трябва да стане такъв, какъвто този град заслужава, а проблемното място може да се преобрази по подобие на софийското Ларго”.

Павел Христов ГЕРБ

Търсене в блога