01 юли 2016

Народният представител от ГЕРБ-Варна Павел Христов: Всички държави-членки на ПАЧИС ще положим усилия да се вземат решения за доброто на Черноморския регион

Всички държави-членки на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС), ще положим усилия статутът на организацията да бъде издигнат, за да е още по-активен парламентарният диалог и да се вземат решения за доброто на Черноморския регион. Този регион е изключително тежък - с редица междуособици и междудържавни проблеми. Това коментира по време на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов. На брифинга присъства и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
По време на пресконференцията Павел Христов запозна местните медии с акцентите от участието си в 47-мата Генерална асамблея на ПАЧИС в Москва. Един от ключовите дебати, който бе воден там, бе на тема "Постигане на мир, стабилност и просперитет в Черноморския регион чрез икономическо сътрудничество”. Павел Христов сподели, че по време на срещата в Москва е била приета Декларация за повишаване статута на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество. И изтъкна, че това, което прави асамблеята изключително интересна, е че традиционно държави в конфликт успяват да седнат на една маса и да водят важни диалози за Черноморския регион.
Народният представител коментира засегна и темата за електронното управление. И коментира, че промените в пакета от закони - за електронното управление; електронната идентификация и Закона за българските лични документи създават условия за развитието на работещ модел за електронно управление и електронна идентификация за гражданите и бизнеса.
В последните 3 месеца парламентът работи активно по приемане на горепосочените закони. Създадоха се две централизирани структури – Държавна агенция „Електронно управление” и Държавно предприятие „Единен електронен оператор. Павел Христов уточни, че агенцията, която е на пряко подчинение на министър-председателя, ще реши проблема с координацията между ведомствата и ще създаде успешно т.нар. системен интегратор. „Създадоха се условия в българските лични документи да се въведе чип. С него всеки, който желае, може да заяви електронния интегратор да бъде въведен в личните му документи и да ги използва заедно”, коментира народният представител.
Той добави, че през последните 15 г. всички агенции и ведомства на държавната администрация са похарчили над 3 млрд. лв. за системи, оборудване,   хардуер, софтуер и лицензи без да е на лице интергрираност между тях и без да има работещо решение за гражданите и бизнеса. Христов бе категоричен, че след създаването на Държавна агенция "Електронно управление" и Държавно предприятие „Единен системен оператор“ на практика ще се спестят разходи.

Търсене в блога