08 юли 2016

Павел Христов: По време на избори ГЕРБ залага на политики, не на черен ПР

Павел Христов ГЕРБ
Медия: „Радио К2"
Павел Христов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисиите по транспорт, информационни технологии и съобщения и за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:
Предложението на „БСП-лява България” Сметната палата да извърши одит на Летище „София” поради съмнения за ниска рентабилност и възвръщаемост.
Павел Христов заяви, че това е тема, която основно се повдига, когато става дума за летища, пристанища, опозицията има навик да отправя обвинения за нерентабилност, за едва ли не някакви катаклизми в дружествата, истината е, че нещата изобщо не са толкова драматични. „Но те цитират някакви цифри, говорят за печалба в минали години от 30 милиона, а в момента от 5 милиона, доста е голяма разликата, ако тези цифри са верни, очевидно става дума за нерентабилност, Вие казвате, че не са такива цифрите ли?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че не иска да оспорва цифрите, но предпочита професионалното ръководство да разясни нещата, защото това ще има най-голяма стойност като информация.
Съдържат ли елементи на нарушаване на човешките права Антикорупционният закон и Законът за борба срещу тероризма?
„Наистина ли Антикорупционният закон и Законът за борба срещу тероризма съдържат елементи на нарушаване на човешките права?”, попита водещата Клара Маринова, Павел Христов започна отговора си с борбата с тероризма, като обясни, че това е едно изключително грозно и подло явление, което отнема живота на много невинни хора, явно световната степен на застрашеност е изключително висока и това налага да се вземат по-сериозни мерки, защото очевидно със стандартните методи на борба не може да се противодейства. „Може да се търси някакво тълкувание има или няма ограничаване на права, но в крайна сметка тук говорим за спасяване на човешки животи, така че това са мерки, които ще се налагат в извънредни ситуации и няма да са ежедневие в никакъв случай!”, обясни народният представител от ГЕРБ. Той добави, че подобни притеснения са изказвани и по отношение на други закони, но и до ден днешен възможностите, предвидени в някои от тези закони дори не са активирани, защото не е имало повод.
„Другото безпокойство е хвърлянето не само на полицейски, но и на военни сили в борбата с тероризма, абсолютно наложително ли е и не крие ли това опасност за използване на военните в тези операции и оголване на армията?”, продължи с въпросите си водещата, събеседникът й отговори, че не вижда опасност от оголване на армията, в нея и в момента има звена, които се занимават с антитероризъм, има военни части, които са специално обучавани за такова нещо, така че това е резонно. Вижда се, че кооперацията между МВР и МО за опазването на границата дава резултати и е една добра практика.
По отношение на Антикорупционния закон Павел Христов изрази мнение, че при всички положения той е сериозен и много дискусионен. Така или иначе обаче корупцията също е широко явление в нашата държава и трябва да се вземат мерки и при всички случаи може би един централен орган ще бъде по-ефективен. Въпрос на дебат между първо и второ четене както за този централен орган, така и за анонимните сигнали.
Случващото се в сектор „Енергетика”.
„Искат да ни наложат процедура за собствеността на тръбите и компресорните станции. Ние не можем да го допуснем това, тъй като ще е тежък политически удар срещу България и недопустимо за нас, с каквито и пари да ни санкционират”, каза премиерът Бойко Борисов след срещите си в Брюксел с комисаря по конкуренцията Вестагер и с председателя на Комисията Юнкер. Каква е нашата българската позиция и какво ще правим в тази ситуация?”, попита водещата Клара Маринова, Павел Христов заяви, че според него изказването на премиера е изключително точно, водещ трябва да бъде националният интерес. Той продължи, че ЕС и ЕК често имат виждания, които трябва да бъдат дискутирани с държавите членки. Това е един от тези случаи, но българското правителство ще защити интереса на държавата.
Що се отнася до „Южен поток”, Павел Христов заяви, че този проект винаги е бил интересен за държавата, но при спазване на европейските правила, защото обратното не е полезно за никого. „Така че ако някога се стигне до рестартиране на „Южен поток”, той трябва да се случи по европейските правила!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. На въпроса няма ли двоен стандарт по отношение на това, че ЕК разрешава строежа на „Северен поток” 2, той отговори, че от позицията на по-малките вероятно винаги някой ще се опитва да ни налага воля, важното е ние как реагираме в тази ситуация, страната ни през последните години си е извоювала изключително добро име сред европейските ни партньори, стоим стабилно и волята на правителството ни се чува изключително сериозно в европейските институции.
Референдумът във Великобритания за напускане на ЕС.
„Прави ли Ви впечатление, че след решението на Великобритания за напускане Европа вече естествено е на две, даже на три скорости?”, попита водещата Клара Маринова, Павел Христов отговори, че трябва да се подчертае, че Великобритания все още не е напуснала ЕС, това ще бъде дълъг процес с неясен край. При всички положения обаче новината за резултатите от референдума е причинила световни шокове. А по отношение на това на колко скорости ще продължи да се развива Европа, страната ни има ясна и категорична позиция – за нас е недопустимо разделянето на бедни и богати, на стари и нови членки. Всяка една членка е с равни права и ние ще продължим да отстояваме този принцип.
Идеята за спешно въвеждане на еврото във всички държави членки на ЕС.
„Еврокомисията планира да въведе еврото за всички страни - членки на Съюза, включително за България. Двигател на тази необяснимо „спешна“ идея е Председателят Юнкер. Каква е целта на този ход? Не са ли ясни още сега бъдещите негативни икономически и социални резултати? Или просто се имитира активност? Не е ли грешка да се принуждават страните да се присъединят към еврозоната, Защото приемането на еврото е доброволен акт? България готова ли е да приеме еврото?”, постави своите въпроси водещата Клара Маринова, Павел Христов отговори, че за страната ни най-важното нещо в момента е да е финансово стабилна и ние сме финансово стабилни. Той продължи, че ако се положат още усилия вероятно няма да е проблем да се покрият всички изисквания за еврото. Анализите обаче сочат, че за нас на този етап не е необходимо да се бърза.
Президентските избори.
„Защо политиците се опитвате да изземете функциите на кандидат-президентските си двойки, започвайки кампанията без тях, защото кампанията си върви?”, попита водещата Клара Маринова, Павел Христов отговори, че ГЕРБ не се плаши от нищо, има си законов срок за провеждането на кампанията и той ще бъде спазен. Народният представител от ГЕРБ обясни, че за съжаление в България се е наложила практиката по време на предизборните кампании да се използва черен пиар, оплюване и доноси. От ГЕРБ в същото време искат да фокусират вниманието си върху политики, а не върху черен пиар. От друга страна кандидатите на ГЕРБ ще бъдат достатъчно популялни с изключително добре развит обществен профил, което автоматично не налага спешност на обявяване на кандидатурите. „Мисля, че другите партии имат далеч по-сериозни проблеми, защото те първо трябва да си намерят личности, второ тези личности трябва да се съгласят да бъдат техни кандидати, защото и това се оказва, че не е толкова лесен процес за тях и чак след това да обявяват. При нас нещата са ясни!”, завърши Павел Христов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Търсене в блога