06 април 2010

Представители на SOS кампанията се срещнаха с Националното представителство на студентските съвети


По инициатива на студентски съвет на ВУМК в гр. Добрич се проведе кръгла маса за реформите в сферата на висшето образование. Участници в кръглата маса бяха председателят на Националното представителство на студентските съвет – Петър Чаушев и екипът му, Павел Христов – общински съветник от ПП ГЕРБ – Варна и координатор на SOS кампанията за североизточна България и членове на екипа, студентският съвет на ВУМК с председател Калоян Костадинов, както и ректора на колежа доц. д-р Тодор Радев.
Дискусиите се проведоха в много приятелска обстановка, като и трите страни декларираха подкрепата си по отношение на предложените промени в резултат на СОС кампанията. Показателен факт, че предложенията са в правилната посока е и проведената в същото време кампания от студентските съвети, отчела почти идентични резултати сред студентите в страната.

Естествено не липсваха и критики и опасения отправени от страна на НПСС, така и от СОС групата, но те бяха поставени, коректно и под формата на градивна критика.
Доц. Радев също се включи в дискусията, давайки пример с висшето образование в Сърбия, Кипър, Хърватска и други, където реформите са започнали преди години и резултатите са видни, а дори и нещо повече - напливът на чуждестранни студенти към Кипър е превърнал образованието в услуга носеща печалба на държавата. Недопустимо е държава с традиции в образованието като България, да е на едно от последните места по качество в света.
Изтъкнати бяха и десетки други добри практики от САЩ, Европа и дори Азия с единствената цел, всички те да стана цел на родната образователна система.
Павел Христов изрази мнението си, че реформите в образованието не са тема за политиканстване и че всички млади хора, взели участие в инициативата на министерството на Сергей Игнатов, са сигурни във волята на министъра да проведе реформата до край и за първи път да се чуе мнението на преките потребители на образователната система – студентите и работодателите.
Видимо след края на кръглата маса, всички участници останаха заредени с позитивизъм и най-вече оптимизъм, че това правителство има желанието и политическата воля да се справи с този така наболял и пренебрегван с десетилетия проблем – висшето образование в България.

Търсене в блога