26 октомври 2013

Със своите действия, управляващите поставят Варна и целия северен район на страната в неравноправно положение

Павел Христов ГЕРБ
За ситуацията в страната и Варна,Радио „Фокус” – Варна разговаря с народния представител от ПП ГЕРБ – Варна, Павел Христов

Фокус: Г-н Христов, как ще коментирате положението в държавата, с оглед на неспиращите вече над три месеца протести? В кой сектор според вас сега управляващите полагат най-малко усилия и какво трябва да се промени?
Павел Христов: Очевидно е, че гражданите на България са изключително неудовлетворени от това, което се случва в държавата през последните месеци. Както отбелязахте, протестите продължават над три месеца. Това означава, че правителството не се справя. Провал се отчита в почти всички сектори. Управляващите тръгнаха с голяма торба обещания по отношение на социалните политики, които ще провеждат. В крайна сметка резултатите са само пет-шест лева в повече за хората в тежко социално положение, но средствата се отпускат вследствие на огромни заеми, които ще плащаме и ние, и децата ни. Това е категоричен провал. По повод последните вотове, които внесохме, очевидно е, че регионалната политика е изключително критична тема. Варна и целият северен район на България се поставят в изключително неравноправно положение спрямо Южна България, тъй като редица ключови инфраструктурни проекти биват замразени. Те практически излизат от приоритетите, от дневния ред на управляващите, а това обрича цяла Северна България на големи проблеми през следващите години, отнема й шанса да бъде привлекателна за инвеститорите. Липсата на инфраструктура безспорно би отказала всеки един инвеститор да развива каквато и да било дейност.
Фокус: Г-н Бойко Борисов заяви че, подготвяте трети вот на недоверие, но все още не е уточнено за какъв сектор ще бъде.
Павел Христов: В момента, в който сме готови с решението на каква тема да бъде новият вот, той ще бъде внесен и естествено ще бъде оповестен публично. Що се отнася до сектора, в общи линии няма сектор, в който управляващите да не са се провалили, така че има достатъчно теми, по които да бъде внасян вот.
Фокус: Община Варна подписа договор за безвъзмездно предоставяне на 1,485 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., по проекта „В подкрепа на Варна за програмен период 2014 – 2020 година“. Как виждате развитието на Варна занапред и какво може да ни кажете за предпроектните предложения, по които ще се работи?
Павел Христов: Варна е изключително стратегически град и от гледна точка на географските си показатели, и от гледна точка на природните ресурси, с които разполага. Що се отнася до развитието й, направленията биха могли да са няколко. Естествено туризмът е един от приоритетните сектори, тъй като и към момента голяма част от приходите, които се реализират не само в общинския бюджет, но и от страна на самите граждани, са свързани с туризма. В момента тече реализацията на няколко ключови проекта за Варна, които са с големи инвестиции. Те ще допринесат за преобразяването на градската среда. Тук визирам проекта за централната градска част и проекта за интегрирания градски транспорт, а също и други проекти, по които общината работи. По отношение на следващия програмен период, един от основните проекти, които имат значение за развитието на Варна, е интегрираният план за възстановяване и развитие. В него са дефинирани основните зони, в които ще се реализират проектните идеи. Варна ще се развива по много направления и съм сигурен, че градът има бъдеще, но то зависи от усилията на всички нас - и на местната, и на изпълнителната власт, и на парламента. Само така Варна отново ще бъде този град, който заслужава и всички сме свикнали да бъде.
Фокус: Г-н Христов, как оценявате кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 година и какви според вас са шансовете да спечели този приз?
Павел Христов: Варна е в конкуренция с още няколко български града за приза европейска столица на културата. Лично аз смятам, че шансовете ни са добри, тъй като Варна е доказан културен център. Градът ни кандидатства и за още една инициатива - за европейска младежка столица. И за този приз имаме много големи шансове. От тук нататък е въпрос на конкурсна процедура и е трудно да се определи изходът от нея. Аз лично смятам, че Варна и за двете кандидатури има всички необходими предпоставки да бъде победител и да реализира едни успешни инициативи.
Фокус: С какво Варна превъзхожда другите кандидатури?
Павел Христов: Като морска столица градът може да предложи културни изживявания не само в класическите направления, но и в много алтернативни. Тук може да включим и географските характеристики, които има градът, за да бъде развита и разширена в действителност една много богата културна програма. Самата титла европейска столица на културата води до редица ключови инвестиции за града, които носят пряка полза за гражданите. Изграждането на нови обекти, осъвременяването на културната инфраструктура са свързани и с осигуряването на работни места. В крайна сметка това ще доведе голям поток от хора от цяла Европа, което също би имало пряк икономически ефект върху живота в града. Призът води до много плюсове дори за целия регион, в който се реализира инициативата.

Интервю на Йоанна Владимирова за www.focus-news.net

Търсене в блога