30 октомври 2013

Част от общините ще бъдат дискриминирани през следващия програмен период

Павел Христов ГЕРБ
На прага на следващия програмен период част от общините у нас са в пълно неведение относно възможностите за усвояване на европейски средства. Много от тях са силно притеснени, че биха могли да се окажат „бели петна” на картата без шанс за еврофинансиране. Това стана ясно на среща на народните представители от ГЕРБ Лиляна Павлова и Павел Христов с представители на общинската администрация и граждани от Аксаково и Белослав.
„Следващата година може да се окаже нулева за България по отношение на усвояването на европейските средства. Два месеца преди края на настоящия програмен период няма механизми, нито пък критерии за разпределение на средствата. Това на практика дискриминира по-малките общини, които не могат да се възползват от програмата „Региони в растеж”, но попадайки в градски ареал, са с намалени шансове и по програмата за селските райони”, коментира Лиляна Павлова при посещението си в Аксаково. Там депутатите от ГЕРБ бяха посрещнати от кмета Атанас Стоилов и екипа му, както и от председателя на Общинския съвет Светлана Добрева.
Проблемът стои на дневен ред и в община Белослав, където местните жители не скриха безпокойството си, че в държавната политика по отношение на усвояването на европейски средства няма приемственост. Негативният ефект в Белослав би бил многократно по-голям поради факта, че местната власт е наследила от предшествениците си задължения от над 4 млн. лв. в резултат от финансови корекции и общината е заплашена от фалит.
„За съжаление, разпределението на европейските средства сега се програмира от същите хора, които през 2007 г. поставиха еврофинансирането на концептуално грешна основа. Правителството намалява драстично средствата за градовете, съгласявайки се бюджетът да бъде орязан”, отчете Лиляна Павлова. Народните представители от ГЕРБ се ангажираха да настояват за справедливо програмиране.
В присъствието на зам.-кмета на община Белослав Веселин Цонев местни жители изказаха своята благодарност към депутатите от ГЕРБ заради новоремонтирания път Варна-Белослав. Цялостната реконструкция обхвана трасе от около 17 км.

Търсене в блога