29 януари 2014

Варненските депутати от ПП ГЕРБ питат премиера дали стои зад незаконосъобразните действия на областния управител

 „Кой е предложил Иван Великов за областен управител и кой ще понесе отговорността за действията му?” Този въпрос варненските народни представители от ПП ГЕРБ отправят чрез механизмите за парламентарен контрол директно към министър-председателя Пламен Орешарски. Конкретният повод е заповедта на областния управител, с която бяха върнати за преразглеждане всички решения от сесията на Общински съвет - Варна, проведена на 13 и 14 декември 2013 г.
Депутатите Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова настояват премиерът да отговори дали е запознат с некомпетентните действия на областния управител и дали тези действия са направени с негова санкция. „Застава ли правителството зад незаконосъобразните действия на назначения от него областен управител, с които се накърняват съществени интереси на варненци заради овладяване на едно търговско дружество?”, питат народните представители, като визират казуса с Общото събрание на съдружниците на Водоснабдяване и канализация Варна ООД.
На въпросното заседание представителят на община Варна гласува против освобождаване на стария и избора на новите управител и контрольор. Мотивът е, че събранието не е свикано законосъобразно, на съдружниците не са представени никакви материали, а предложената кандидатура на Пламен Стоянов за нов управител не отговаря на изискванията. Приетите решения, освен това, са същите, които се обжалват пред Варненския окръжен съд и все още няма влязло в сила постановено решение по делото. Въпреки това управителят и контрольорът на ВиК са сменени със същите лица, които са били избрани през юли 2013 г., се отчита в аргументите.
Депутатите от ГЕРБ припомнят, че без да е страна по съдебните дела, свързани с оспорването на решенията от Общото събрание на ВиК, Иван Великов изпраща свое становище до Варненския окръжен съд. В него той поддържа тезата, че обжалването от страна на съдружника община Варна е незаконосъобразно, защото не е влязло в сила решението на ОбС за избор на представител в Общото събрание на дружеството. От това действие на Иван Великов става ясно, че именно рокадата във ВиК ООД е станала причина за връщането на всички решения на сесията. По този начин се заостря вниманието на обществеността, че областният управител е пряко ангажиран в овладяване управлението на едно търговско дружество. Посочва се още, че с върнатите от Иван Великов решения варенци са лишени от възможността да заплатят с намаление такса „Смет” и данък „МПС”, за неопределен период е спряно и изплащането на социални и здравни помощи на граждани, изпаднали в затруднения, бавят се парите за съфинансиране на европрограми и заплатите на персонала на тубдиспансера преди коледните празници, блокира се актуализацията на бюджета за 2013 г., отлага се приемането на бюджета на общината за 2014 г. и т.н.
     
Според народните представители заповедта на областния управител умишлено е внесена в деловодството на община Варна в последния работен ден от 2013 г., тъй като така свикването и провеждането на сесия до 31 декември става невъзможно. Абсолютно в нарушение на закона е и повторното връщане на две решения, които веднъж вече са били върнати от Иван Великов и прегласувани на сесията на 13 декември 2013 г. Така областният управител е превишил правомощията си, тъй като ЗМСМА му дава право да ги оспори единствено пред административния съд. По думите им още по-притеснителни са изказванията на г-н Иван Великов, че дава „жълт картон” на Общинския съвет и се конфронтира с общинските съветници, вместо да води политика на общи действия на местната и централната власт за подобряване на условията на живот на територията на община Варна.

Търсене в блога