17 юни 2016

Павел Христов: Решението на ГЕРБ да не обявява кандидат-президентската двойка е правилно с оглед запазване стабилността и функционирането на институциите

Медия: „Радио К2"
Павел Христов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, член на Комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:
Съвместното изявление на президента, премиера и военния министър, че България няма да участва във флотилия в Черно море и твърденията, че това може да доведе до отказ от страна на Турция на споразумението за реадмисия.
Павел Христов заяви, че темата е доста важна и сложна и е от прерогативите само на изпълнителната власт, така че най-добрият коментар може да бъде направен от правителството. „Турция също заяви доста заплашително, че щом няма да участваме в черноморската инициатива на НАТО, няма да изпълнява споразумението за реадмисия, смятате ли, че ще имаме голям проблем с бежанците?”, продължи с попита водещата, събеседникът й отговори, че пред този проблем е изправена цяла Европа, така че това е комплексен въпрос, който трябва да се решава със съвместни усилия, действията само на една държава не са достатъчни за справяне с този проблем, така че тук е важен колективният подход. Според Павел Христов хубавото е, че през последните месеци сме доказали, че можем да охраняваме добре граничните територии на държавата.
Президентските избори.
Павел Христов заяви, че това, което трябва да бъде стремеж на управляващото мнозинство, е преди всичко стабилната политическа и икономическа среда. През последните години сме станали свидетели на това, че предизборните кампании водят до това една или друга администрация да не работи ефективно. В този смисъл позицията на ГЕРБ е правилна да не обявява все още решението за кандидат-президентската двойка с оглед запазването на стабилността и функционирането на институциите. В крайна сметка от ГЕРБ ще заложат на силно разпознаваеми личности, достойни да заемат тези позиции.
Водещата даде пример с дългата президентска кампания в САЩ и попита какво плаши българските политици от срещи и разговори с избирателите, Павел Христов отговори, че тук не става дума за уплаха от срещи и разговори, от ГЕРБ са доказали, че нямат проблем с тези неща и подчерта: „Промотираме идеи, промотираме личности и затова се ограничаваме в 99% от случаите именно в рамките на законната политическа кампания, тъй като това е времето да убедим всички граждани и избиратели на Република България, че това, което предлагаме, е най-доброто!”. Той добави, че няма как да бъдат правени сравнения със САЩ, защото там е люлката на демокрацията и обществото е свикнало по друг начин да се произнася по време на избори. Самият изборен модел също е доста по-различен. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че ако ГЕРБ е партията, която излиза с политики, идеи и платформи, то голяма част от техните опоненти правят точно обратното – залагат на черен пиар и негативна кампания. Пример за такова поведение е кампанията от последните дни срещу ПРСР, насочена към цял един сектор, нищо от изнесеното от опозицията не е било вярно и министър Танева ясно го е доказала. „Така че в хипотезата на едногодишна кампания това означава да сринем авторитета и на институциите вътре, и пред международните ни партньори!”, категоричен бе Христов.
Твърденията на БСП за проблеми при ПРСР.
Павел Христов обясни, че тук става въпрос на обичайни процедури на контрол, сверка и проверка на всички данни, които се изнасят. Самият факт, че вървят разплащанията, възстановяванията и верификациите, това означава, че проблемите са чисто административни и не са свързани с реалното изпълнение на политиките, касаещи отделните програми. „Така че тук няма сензация, това си е нормален бюрократичен процес и европейската машина така работи, не само България, но и другите държави минават през същите процедури!”, категоричен беше Христов.
Твърденията на анализатори за тенденция към преструктуриране и очертаване на нови граници, които могат да породят възстановяване на двублоковия политически модел с по-ясно заявени “ляво” и “дясно”.
Павел Христов заяви, че такова твърдение може да се провери само на избори и то по-скоро за изпълнителна власт.
Поражда ли проблем управлението в условията на плаващо мнозинство?
„Усещате ли проблемите на пясъците на плаващото мнозинство, или смятате, че е достатъчно стабилно, дори и плаващо?”, попита водещата Клара Маринова, Павел Христов отговори, че за момента управлението е стабилно. Наистина наличието на плаващо мнозинство създава определени проблеми в ежедневната работа, управляващите трябва да бъдат максимално точни и прецизни в предложенията си, тъй като само с политики и конкретни мерки може да се събере мнозинство. „Така или иначе трудностите ни правят по-силни!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.
Възможни ли са предсрочни избори?
Павел Христов заяви, че за да се проведат предсрочни избори трябва да има основателни причини за това. Такива причини към днешна дата не съществуват. „Не е ли достатъчна причина ГЕРБ да постигне по-високи резултати?”, попита водещата, събеседникът й отговори, че това би означавало да вкараме държавата в поредния коловоз на служебно управление, да спрем реформи в редица сектори, чието забавяне да има много негативни последствия. Така че тук е по-важно държавноотговорното отношение пред тяснопартийния интерес. А и на обществото партийното боричкаме вече му идва в повече.
Стрелбата в Слънчев бряг. Борбата с престъпността.
Павел Христов заяви, че когато стане такъв проблем е много лесно вината да се хвърли върху една или друга институция. Той продължи, че МВР се справя с реалностите такива, каквито са със средствата и ресурсите, с които разполага. Вероятно може да се прави и повече, но трябва да търсим и историческите причини защо се случват тези събития, защото явлението „Слънчев бряг” не е следствие от нещо, което се е зародило преди 2 седмици, а следствие от цялостния демократичен процес в държавата. Целият ни период на преход е белязан от подобни личности и събития. „Моята лична оценка е, че това, което МВР свърши след тези събития, е, че се справя адекватно и че всички ресурси, които имаше, бяха вложени в справянето с проблема!”, обобщи народният представител от ГЕРБ.
Що се отнася до битовата престъпност, според Павел Христов това наистина е сериозен проблем и би трябвало да се полагат всички усилия, за да може хората в държавата да почувстват сигурност.
Ниските резултати от матурите.
Павел Христов заяви, че по принцип нашата образователна система е изключително консервативна и е трябвало да се положат усилия тези реформи, които сега започват, да се случат още преди време, преди няколко правителства. Проблемът е доста комплексен и трябва да се полагат усилия колкото се може по-бързо реформата да даде резултати.
Павел Христо изрази мнение, че в държавата се случват и много хубави неща, които остават на заден план на фона на общия негативизъм. Според него докато имаме мисленето на слаби и бедни ще продължим да бъдем такива. В момента, в който се появи тематика, която да ни повиши националното самочувствие, колективното усещане, че сме по-добре от това, което всички смятаме, тогава нещата ще тръгнат напред. „Като пример само ще дам, през последните дни е актуална темата с милиардите в селското стопанство, ето днес Народното събрание разглежда един законопроект, който касае действително милиарди левове и последствията от него ще бъдат изключително положителни. Това е законът за електронното управление, беше приет на второ четене, една тема, която е поле за упражнение за политиците може би от 15-20 години, изхарчени са над 3 милиарда лева до момента без реална интегрирана и работеща система за електронно управление. Ето една добра новина, която би могло да се тиражира и би могла да бъде повод за гордост!”, завърши Павел Христов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Търсене в блога