28 юни 2016

Павел Христов: ГЕРБ е европейска партия и трябва да поддържа еврооптимизма в малките населени места

Павел Христов бе категоричен, че решението на британците да излязат от Обединена Европа повлича след себе си редица проблеми, които застават пред всяка държава-членка: „ЕС се изправя пред проблеми и нужда от реформи, с които за пореден път трябва да докаже ползата от своето съществуване. Убеден съм, че предимствата от тази формация на европейско равнище са в пъти повече от негативите“. Той заяви, че помощта за страната ни от европейските институции е изключително сериозна.

„Икономическият ръст на държавата, ръстът на инвестициите и развитието на инфраструктурата в публичния сектор са факт, благодарение на европейската солидарност и средствата, които получаваме по различните фондове и програми“, сподели народният представител. И добави, че с референдума във Великобритания националистическите настроения и популизмът са получили нов заряд. Депутатът от ПП ГЕРБ-Варна припомни незавидната ситуация, в която се е намирала страната ни, преди да стане част от голямото европейско семейство. И обрисува картината с километричните опашки по КПП-тата, за да стигне всеки българин до съседна държава. „Продължителното чакане за визи също бе голям проблем”, каза Христов. И изрази позиция, че в момента България се ползва с подкрепата на 27 държави-членки на ЕС – сред които са едни от най-силните икономики и военни сили в световен мащаб, като част от НАТО.

„България също е част от това семейство. Ако останем сами, отново ще бъдем сцена за интересите на една или друга по-мощна държава, което ще е пагубно. И ако през 1997 г. успяхме да оцелеем и да тръгнем по пътя на Обединена Европа, то сега, поемайки подобен курс, процесът ще бъде много трудно обратим“, сподели Павел Христов.

Христов изтъкна, че в този дух предстоящите президентски избори са изключително важни. Депутатът анонсира пред гражданите, че президентската двойка на ПП ГЕРБ ще бъде силно разпознаваема за обществото, с ясно изразена позиция, подкрепяща Европа и НАТО. „Излизайки победител от изборите, ГЕРБ ще даде ясен сигнал на всички – не само в страната, а и сред партньорите ни в и извън ЕС, че България е европейска държава, която е тръгнала по пътя на обединението и мира и желае да се развива по този начин”, коментира Христов.

Народният представител призова хората да не се поддават на популизма, на това Европа да раздели държавите членки на по-развити и по-изостанали. „Правителството ще отстоява тази позиция – да няма специален режим за отделните държави, а всички, както до момента, на равни начала да вземат решения“, обърна се към хората Христов. Той припомни, че само в рамките на няколко дни пазарите и валутите са реагирали изключително негативно. А това се отразява и на бизнесклимата в Европа, България и света. „Едва стабилизирани след голямата финансова криза в последните 10 г., този шамар, който референдумът във Великобритания и в частност евроскептиците нанесоха, според мен ще създаде доста сериозни предпоставки за проблеми и във финансовите системи”, категоричен бе той.

Кметът на община Вълчи дол Тошко Янев подкрепи позицията на народния представител, като сподели, че оттук нататък на всички държави-членки на ЕС предстои трудно бъдеще: „Пренасяйки всичко това в мащабите на една община, разбираме колко по-големи усилия трябва да полага всеки от нас, за да не губим ритъма, който сме наложили през последните 7 месеца“.

Павел Христов коментира, че в момента община Вълчи дол е доминирана от ПП ГЕРБ - с председател на Общинския съвет и общински кмет, избран от ГЕРБ. Това е добър атестат за работата на структурата, която е единна и разширява влиянието си на територията на общината, заключи Христов.

Търсене в блога