14 ноември 2013

Депутати от ГЕРБ: Настаняването на бежанци във Варна се готви „на тъмно”

Павел Христов ГЕРБ
Повече от месец министерствата на вътрешните работи и на отбраната не дават ясен отговор на въпроса ще се настаняват ли бежанци във Варна, което буди съмнения за решения, взети „на тъмно". Това заявиха варненски депутати от ГЕРБ.
За да бъде изяснен отговорът, вчера до вътрешния министър Цветлин Йовчев е внесено ново питане в парламента, обяви депутатът Емил Радев. Освен за бившите казарми във „Владиславово", питането е свързано и със спряганата за закриване полицейска школа в морския град. Отговорът на питането се очаква в писмен вид до следващия петък.
Според Радев, само бившето военно поделение побира цял полк, което означава, че там могат да бъдат настанени много над 1000 души. Не е ясно общежитията от какъв тип ще бъдат. Ако са от отворен тип, никой няма да може да възпрепятства движението на чужденците. Това ще наруши нормалния ритъм на живот в града и ще се отрази както на бизнеса, така и на туризма, изтъкна народният представител.
В отговора на военния министър до депутатите от ГЕРБ е посочено, че едната бивша казарма се намира в село Владиславово, община Варна, което не съществува повече от 37 години, отбеляза Павел Христов, също депутат от ГЕРБ. Според него това е пример за лекотата, с която управляващите си играят по темата с бежанците, без изобщо да се допитат до местните власти или най-малко до хората в съответните общини.
Вместо за бежанци, част от бившите казарми могат да бъдат предоставени на общината, за задоволяване на социалните нужди на варненци, смятат народните представители от опозиционната партия.

Закриването на Военното съдилище и прилежащата към него прокуратура във Варна е още един удар срещу града. Районът, който те обслужваха, е достатъчно голям. Редно беше да останат, коментира Емил Радев. Депутатът разкри, че въпреки обещанията на вицепремиера Златанова, средства за нова съдебна палата във Варна няма предвидени в държавния бюджет за 2014 г. От ГЕРБ ще настояват в бюджета да бъдат заложени средства, за да започне изграждането на палатата, като ще внесат предложението между първо и второ четене. За подкрепа ще се разчита и на останалите варненски депутати.
Много варненци ще се включат в големия митинг срещу правителството, който ГЕРБ организира тази събота в Пловдив, заяви Павел Христов. Той изрази опасения, че автобусите с хора от Варна могат да бъдат спирани по пътя за проверки от полицията и държани с часове, за да не могат да се включат в митинга.

Из dariknews.bg

Търсене в блога