26 ноември 2013

Народният представител Павел Христов: Управлението на ГЕРБ е единственото, което остави след себе си видими резултати

Павел Христов ГЕРБ
„Управлението на ГЕРБ е единственото, което остави след себе си видими резултати и обърна внимание на общините.” Това каза на среща с жители на община Ветрино народният представител Павел Христов, който е и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна. Сред гостите на събитието бе и варненският депутат Красимира Анастасова.
„Събираемостта на приходите е силно занижена, а очакванията за ръст на икономиката са неизпълними. Контрабандата се увеличава, сивият сектор расте, непрекъснато нараства и броят на безработните. Новите управляващи заложиха същата сума от 75 млн. лв. за борба с безработицата, но премълчават, че през текущата година в тази посока се разходват още 350 млн. лв. от европрограми”, отчете Христов. Той предупреди, че 2014-а ще бъде нулева година за усвояването на евросредства, а дългът ще достигне 4,4 млрд. лв.
Павел Христов коментира с жителите на Ветрино заложените за общината 1,9 млн. лв. „Сумата е по-голяма, но Тройната коалиция залага 5-процентен буфер, в случай че бюджетът не се изпълни. Изпълнението обаче е невъзможно, тъй като приходите са нереалистично високи и се напасват според механично събраните разходи”, поясни народният представител. Той информира гражданите, че депутатите от ПП ГЕРБ-Варна са внесли в парламента предложения за финансирането на обекти в областта на обща стойност 90 млн. лв.,избрани на базата на приоритетите, очертани от общинските структури. По думите му за община Ветрино се настоява да бъдат заделени 543 000 лв. за строителството на детска градина в село Неофит Рилски. „Средствата, които искаме за Варна и областта, могат да бъдат отпуснати от огромния резерв от над половин милиард, предвиден за капиталови разходи. За разходването на тази сумата правителството няма ясни критерии”, допълни Христов.
„Непрозрачно се очертава да бъде и харченето на предвидените 100 млн. лв. за местни политики в областта на образованието, които също предстои да бъдат разпределяни с решение на Министерския съвет”, посочи Красимира Анастасова. Тя съобщи, че депутатите от ГЕРБ в парламентарната комисия по образование са поискали 10-процентно увеличение на единния разходен стандарт, вместо планираните от управляващите 1,3 на сто. Според Атанасова въобще не може да се говори, че образованието е приоритет за това правителство. По думите й от ГЕРБ предлагат увеличение на средствата за подобряване на материално-техническата база с около 10 лв. на ученик, добавка за деца и ученици на ресурсно подпомагане, за защитените училища, както и за храненето на децата от подготвителните групи и др. Красимира Атанасова обясни, че финансирането може да се осигури именно от заложените 100 млн. лв. за местни образователни политики, както и за сметка на планирания ръст на средствата за специални разузнавателни средства.

Търсене в блога