18 ноември 2013

Депутати от ГЕРБ дискутираха във Варна необходимостта от законов регламент за дейността на автосервизите


Павел Христов ГЕРБ
Народните представители от ПП ГЕРБ ще внесат законови промени, чрез които да се регламентира дейността на автосервизите в България. Това стана ясно на форум във Варна, където представители на бранша дискутираха проблема с депутатите от ГЕРБ Ивайло Московски, Иван Вълков, Павел Христов и Нели Петрова. Участие в дискусията взе и Жельо Алексиев, председател на транспортната комисия към Общински съвет-Варна.
„Около 90% от автосервизите в страната са в сивия сектор – не плащат данъци и не могат да гарантират качество на извършваната услуга. За работата на бранша като цяло няма законов регламент, въпреки че 62% от автомобилите у нас са на повече от 15 години, а голяма част от инцидентите на пътя стават в резултат от технически неизправности.” Това коментира в рамките на форума Емил Германов, председател на Съюза на автосервизите в София.
  „Предишното правителство възложи на „Автомобилна администрация” да извърши съответните анализи, за да се въведе специален регламент за работата на автосервизите, но не изкарахме мандата си, а така не успяхме да финализираме и предприетите мерки”, разясни Ивайло Московски, който бе транспортен министър в кабинета на Бойко Борисов. „Не целим да поставяме високи изисквания, които биха затруднили малките сервизи. Затова търсим варианти за въвеждането на облекчен регистрационен режим. Той може да залегне в отделен закон, но би било по-лесно да заработи чрез допълнение в Закона за движение по пътищата, а също и в останалите нормативни актове, които имат отношение към дейността”, допълни Московски. По думите му регламентът би имал ефект върху качеството на обслужване, безопасността на хората, както и върху спазването на екостандартите, наложени от ЕС.
     „Дискусията във Варна бе предшествана от кръгли маси в Бургас и Пловдив. Утре ще се срещнем с бранша в Русе. Предстоят ни срещи и в София”, съобщи народният представител Иван Вълков, който бе председател на транспортната комисия в 41-вото Народно събрание. Депутатите призоваха представителите на автосервизите да участват активно в изработването на регламент за дейността на бранша, който да наложи критерии за качеството на ремонтите, за оборудването и квалификацията на кадрите. Присъстващите единодушно се обединиха около мнението, че секторът се нуждае от регистрационен режим, но обсъдиха и необходимостта от контрол. Акцент в разговора бе и предложението собствениците на обекти, които извършват ремонт на автомобили на нерегламентирани места, да бъдат санкционирани с глоба между 1000 и 1500 лв. Обмисля се и създаването на браншова камара, която да сезира компетентните органи за нарушители, и да изготви публичен регистър на автосервизите.

Търсене в блога